[size=14px]Ovih deset saveta će vam pomoći da prevarite glad i zadržite vitku liniju
1. Jedite proteine za doruÄak. Kasnije ćete biti manje gladni i na kraju ćete zavrÅ¡iti sa unetih 267 kalorija manje tokom dana.
2. Sklonite hranu. Kod kuće, hranu koja vas izaziva sklonite na bezbednu udaljenost. Psiholog ishrane Brajan Vensink sa univerziteta Kornel drži svoj omiljeni gazirani sok u frižideru u podrumu. - NajÄešće sam suviÅ¡e lenj da silazim u podrum, pa umesto toga pijem vodu u kuhinji - kaže Vensink.
3. Spavajte dovoljno. Ljudi koji spavaju manje od osam sati imaju problema sa hormonskim fluktuacijama, Äija je posledica pojaÄan apetit!
4. Promenite fokus interesovanja. Kada su nauÄnici skenirali mozak ljudi koji su jeli razliÄitu hranu, utvrdili su da mozak reaguje na ukus hrane na isti naÄin kao i na prijatan miris. Zato, ako osetite glad, umesto da posegnete za hranom - pomiriÅ¡ite omiljeno eteriÄno ulje!
5. Ne dozvoljavajte svom pogledu da se susreće sa ogromnim koliÄinama hrane. Å to viÅ¡e hrane vidite pred sobom, viÅ¡e ćete jesti. U restoranu tražite od konobara da vam odmah spakuje pola obroka za kasnije!
6. Jedite na osvetljenom mestu. Manje ćete kalorija konzumirati za dobro osvetljenim stolom nego u mraÄnom uglu. - Na svetlu ste viÅ¡e svesni toga kako izgledate, i uz to se brinete da će drugi gosti restorana gledati Å¡ta i koliko jedete - objaÅ¡njava Brajan Vensink.
7. Ubijte apetit priÄom. Zabavljanje prijatelja za trpezom zanimljivim anegdotama neće vam ostaviti mnogo vremena za jelo, pa ćete na svom tanjiru verovatno imati joÅ¡ hrane kada svi drugi odavno zavrÅ¡e obrok.
8. Sedite dok jedete. Sedenje, kao i upotreba escajga i tanjira, smanjuju broj kalorija unetih u narednom obroku.
9. Zadovoljite apetit supom. PoÄnite ruÄak sa oko 130 kalorija biljne supe, i zavrÅ¡ićete sa oko 20 odsto manje unetih kalorija u celom obroku.
10. Preveliki izbor goji. Pakovanja koja sadrže raznolike slatkiÅ¡e, umake, sireve itd. teraju vas da isprobate sve ukuse! Ovaj psiholoÅ¡ki efekat toliko je snažan da, kada ljudima daju Äokoladice "M&M" u 10 boja umesto u 7, oni jedu Äak 30 procenata viÅ¡e bombona!
JoÅ¡ jedna stvar: ishrana sa malo kalorija a puno hranljivih sastojaka produžiće Vam vek za najmanje Äetiri godine.[/size]

) se sigurno nece ugojiti..uspela sam da se ugojim prvi put u zhivotu kad sam se zaposlila i krenula da ustajem rano...